Natuurmonumenten
Varen op het Wijde Blik
Natuurmonumenten beheert zo’n 4000 hectare van de moerasnatuur in de Vechtplassen. Zo ook het Wijde Blik en haar oeverlanden. Het Wijde Blik is van oorsprong een veenplas, maar omdat er tot grote diepte zand is gewonnen, is een van de grootste en diepste plassen van het gebied ontstaan. De plas vriest ’s winters daardoor bijna nooit dicht. Watervogels (wintergasten) als brilduiker, wilde eend en smient profiteren hiervan. In de rietkragen rond de plas broeden grote en kleine karekiet, fuut, meerkoet en rietzanger. De Wijde Blik is vanaf land te beleven vanaf de A.Lambertszkade, een twee kilometer lange veenkade met een fietspad tussen Loenen en de Horndijk. Maar er gaat natuurlijk niets boven het beleven van deze natuur met haar prachtige landschappelijke vergezichten, dobberend op het water.
Omdat de jachthaven centraal gelegen ligt, kunt u vanuit hier diverse routes varen. Zo kunt u de route richting Weesp volgen en als u vroeg bij ons bent zelfs doorvaren naar Muiden. Wanneer u de andere kant van “de Vecht “ opvaart, komt u langs de prachtige plaatsen; Vreeland, Loenen aan de Vecht, Nieuwersluis, Breukelen en Maarssen. Wanneer u langs deze plaatsen vaart zult u versteld staan van de prachtige landgoederen, monumentale gebouwen en gezellige entourage.
Kanoën op de Kortenhoefse Plassen
Ook in de Kortenhoefse Plassen, waar een kanoroute van Natuurmonumenten is uitgezet, is de verveningsstructuur nog goed herkenbaar. De plassen, moerassen en legakkers vormen een bijzonder natuurgebied. Het mooie water en de sprookjesachtige doorgangetjes door het moerasbos.

Het hoger gelegen Gooi zorgt ervoor dat in dit gebied voedselarm en schoon grondwater omhoog komt. Dit zogenaamde kwelwater biedt een voedingsbodem voor bijzondere planten. Op het water drijven bijvoorbeeld waterplanten als waterlelie en gele plomp. Soms ontstaan spontaan eilandjes van krabbescheer en waterscheerling. Het gebied is rijk aan hooilandjes met planten als echte koekoeksbloem en dotterbloem.
Natuurbescherming, sinds 1905
Natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie en verwondering. Daar moeten we zuinig op zijn en goed voor zorgen. Want in een dichtbevolkt land is natuur extra kwetsbaar. Daarom beschermt Natuurmonumenten 355 gebieden en waardevolle landschappen met monumentale gebouwen, overal in Nederland, voor iedereen. Dat doen zij sinds 1905 met steun van vrienden, vrijwilligers, leden en bedrijven. Steun is nodig. Juist nu. Kijk op www.natuurmonumenten.nl wat u voor de natuur kunt doen.
Mocht u een boot huren hebben bij voor elke verhuurboot een geschikte vaarroute. Sloepenroute voor de sloepen, de kanoroute voor de kano liefhebbers en een plassenkaart voor onze motorboten.
Natuurmonumenten | Postbus 9955 | 1243 ZS ’s-Graveland | T (035) 655 99 11

Deel je foto’s of belevenissen op www.facebook.com/vechtplassen