De Vecht
Een zeer mooie rivier die zijn oorsprong vindt in Utrecht waar hij gevoed wordt door water uit de Rijn, komende in Utrecht via de Kromme-Rijn wat ooit 3000 jaar geleden de hoofdstroom van de Rijn was. In die tijd was de Vecht een nog niets betekenend beekje. In de loop der jaren is de Vecht uitgegroeid tot een redelijk volwassen rivier, waar zo nu en dan moderne beroepsvaart gebruik van maakt. Amsterdamse kooplieden lieten hier in de Gouden Eeuw hun landhuizen bouwen. De meeste van deze woningen zijn nog volledig intact en het best te bezichtigen vanuit de boot op de rivier. De Vecht wisselt schitterende natuur af met boeiende cultuur. Sluis’t Hemeltje (aan het Hilversums Kanaal) maakt de verbinding met de Vecht mogelijk.

Plaatsen onderweg:

Utrecht, Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen a/d Vecht, Vreeland, Nigtevecht, Nederhorst den Berg, Weesp en Muiden.
Vele ophaalbruggetjes lopen over de rivier, geen van deze bruggen hindert echter de doorvaart. De Vecht mondt uit in het IJmeer bij Muiden. Vanaf de Vecht kan men via 2 verschillende sluizen toegang verkrijgen tot de Loosdrechtse Plassen; de Mijndense sluis, deze sluis wordt bediend door een sluiswachter en is groot genoeg voor flinke schepen tot 7 meter breed en de Raaisluis, deze sluis is enkel geschikt voor kleinere en ondiepe schepen. De Raaisluis kan met de hand bediend worden. Ook kunt u vanaf de Vecht het Hilversums Kanaal opvaren door sluis ‘t Hemeltje en zo toegang krijgen tot de Wijde Blik